Kanapka ze Śmietankowej Łąki

69 min
Łatwy

Śmietankowa Łąka z solą morską

Delikatny smak i puszysta konsystencja? To musi być serek Tartare Śmietankowa Łąka z solą morską. Łatwo się rozsmarowuje, a jak smakuje! Dzień zaczyna się lekko.

Składniki:

  • 2-3 łyżki serka TARTARE Śmietankowa Łąka
  • 1 bułka grahamka
  • ½piersi z kurczaka (umyta, osuszona, roztłuczona tłuczkiem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki świeżego imbiru (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • 3 suszone pomidory (z zalewy)
  • Kilka listków rukoli
  • 3-4 krążki czerwonej cebuli
  • Kilka listków rozmarynu
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
  • 1 łyżka kiełków brokułowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  • 1 Pierś dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj imbirem. Marynuj przez min. 1 godzinę, w chłodnym miejscu, w oliwie i soku z cytryny.
  • 2 Grilluj pierś z kurczaka na patelni do grillowania, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony (można po 1 minucie przesunąć mięso o ok. 45°, co umożliwi uzyskanie wzorku w kratkę).
  • 3 Gotowe mięso przykryj talerzem lub owiń w folię aluminiową i odstawiam.
  • 4 Połówki bułki posmaruj masłem.
  • 5 Na dolnej połowie ułóż rukolę, pomidory i kurczaka.
  • 6 Na kurczaku rozsmaruj serek.
  • 7 Na serku ułóż listki rozmarynu i cebulę.
  • 8 Posyp kanapkę migdałami i przykryj kiełkami.
  • 9 Całość przykryj górną warstwą bułki.

Wypróbuj więcej przepisów

Więcej przepisów