Zacznij ucztę od…serka

Delikatny, puszysty i wyrazisty w smaku doskonale sprawdzi się nie tylko na kanapce. Serek twarogowy możesz serwować na wiele sposobów. Każdy jest dobry, jeśli tylko Ci smakuje.

Kroi się impreza?

Jednak serki twarogowe wydają się być niewyczerpanym źródłem inspiracji, zwłaszcza gdy idzie o imprezowe przekąski. Ich intensywny smak i aromat, puszysta i lekka konsystencja oraz łatwość w przygotowaniu czynią je częścią wielu przepisów.

Możesz zajadać się kanapkami po prostu posmarowanymi warstwą ulubionego serka TARTARE i będzie pysznie. Ale jedną z największych zalet serków twarogowych jest to, że stanowią świetną bazę dla innych posiłków.

Jeśli śledzisz serwis zasmakuj.pl, wiesz, że kanapki nie muszą być nudne. Zdobione listkami sałaty lub z dodatkiem innych warzyw, z nutą posiekanych orzechów czy kwaskowatym uzupełnieniem ziaren granatu, wycinane w fantastyczne kształty, podawane na ciepło… Uruchom wyobraźnię. Niech puszysty serek o wyraźnym smaku i intensywnym aromacie będzie początkiem czegoś dobrego i inspiracją do dalszych smakowych poszukiwań.

Serek twarogowy pojawia się oczywiście także w poza kanapkowych, kulinarnych przepisach. Na słono, ostro, ciepło, jako składnik przystawek lub element głównych dań. Nawet charakterystyczne dla polskiej kuchni pierogi ruskie można przygotować z gotowym nadzieniem z serka twarogowego. Warto spróbować!

Serowe zawijańce
Propozycja dla tych, którym sera nigdy dość. Przygotuj placek tortilli i otwórz kubeczek ulubionego serka TARTARE. Doradzamy wybranie intensywnego smaku, np. Doliny Pieprzu lub Borowikowego Lasu. Nałóż porcję serka na tortillę, dodaj liść sałaty i suszone pomidory, a następnie delikatnie zwiń placek z nadzieniem w roladkę. Całość pokrój w plasterki. Zapowiada się pyszna zabawa!

Krakers na jeden kęs
Najprostsza z imprezowych przekąsek. Kup paczkę drobnych krakersów. Posmaruj jedną stronę ciasteczek ulubionym serkiem TARTARE i udekoruj je drobnymi listkami kruchej sałaty, paseczkami papryki lub połówkami oliwek. Smacznego!

Magiczne koreczki
Dlaczego magiczne? Bo tak szybko potrafią znikać z talerza! Zatem do dzieła. Z cienkich kromek lekkiego, pszennego pieczywa (więcej o wykrawaniu kształtów kanapek) wytnij drobne koła, trójkąty lub prostokąty. Wbij w nie wykałaczki - to będzie podstawa naszych koreczków. Teraz weź plastry szynki konserwowej, podziel je na wąskie paski. Nałóż porcję serka TARTARE Dolina Pieprzu na jednym końcu paska i zwiń go w roladkę z serowym nadzieniem. Nabij tak przygotowaną szynkę na wykałaczkę. Dołóż na górę listek bazylii, oliwkę et voila! To będzie numer wieczoru.

Masz ochotę na więcej? Sprawdź nasze propozycje przepisów.

Czytaj również