Zacznij przygodę z carvingiem

Jak wyczarować wiewiórkę z melona lub łososia z marchewki? Nie, to nie zasługa druku 3D - to carving, czyli sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach.

O historii i zastosowaniu carvingu pisaliśmy w poprzednich artykułach w naszym serwisie zasmakuj.pl. Czas na praktykę.

Praca bardziej owocna
Przy wyborze pomysłu warto zastanowić się nad sposobem jego realizacji. Najlepsze do rzeźbienia będą warzywa i owoce o twardej, sprężystej skórce i zbitym choć miękkim miąższu. Nawet początkujący mistrzowie carvingu z łatwością wytną niesamowite kształty np. w arbuzach, cukiniach, dyniach, burakach, ogórkach czy marchewkach.

Oryginalny, tajski nożyk do carvingu ma wąski, zaostrzony czubek i jest dość elastyczny, dzięki czemu łatwiej wycinać nim nawet skomplikowane kształty. W zestawach do carvingu znajdują się także np. dłutka w kształcie litery v lub u oraz różnego rodzaju wybieraki do usuwania nadmiaru miąższu.

Tak naprawdę do rzeźbienia wystarczy nam często ostry, kuchenny nożyk i nieograniczona wyobraźnia. Przydadzą się także inne akcesoria, które z pewnością każdy ma w kuchni pod ręką - obierak, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Zanim zaczniesz rzeźbić, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach:

Warzywa i owoce powinny być dokładnie umyte.

Warto posługiwać się nożami ze stali nierdzewnej. Nie utleniają
się w kontakcie z żywnością, dzięki czemu owoce i warzywa zachowują piękny kolor.

Zaplanuj, co będziesz rzeźbić, żeby przygotować odpowiednie produkty i akcesoria kuchenne.

Wyobraź sobie, jak przyszłe dzieło będzie komponowało się na talerzu.

Wycinaj ostrożnie, uważając na palce.

 

Zainteresowani carvingiem? Wypróbuj jeden z naszych przepisów wideo. Tulipany z pomidorów czy rybka z marchewki - z Mistrzem Polski w carvingu wszystko będzie proste!

Czytaj również