Wyczaruj fantazyjne... kanapki

Co widzisz, gdy pomyślisz o kanapce? Okrągłą kajzerkę, podłużną bagietkę czy prostokątny tost? Po lekturze naszego artykułu kanapki nabiorą dla Ciebie całkiem innego kształtu. I smaku.

W sieci znajdziemy mnóstwo pomysłów na fantazyjne kanapki. Propozycje wykraczają poza przepisy dla rodziców małych niejadków, a w sklepach z akcesoriami kuchennymi odkryjemy sporo gadżetów, które odmienią kształt pieczywa. Foremki do ciastek czy specjalne stemple zrobią z naszej kanapki serce, gwiazdkę, a nawet misia pandę.

Sposobów na krojenie pieczywa czy pojedynczych kanapek można znaleźć sporo. Dyskusja o tym, czy tost powinniśmy dzielić na trójkąty czy prostokąty, rozgrzewa użytkowników niejednego forum.

Czasem pieczywo służy nam jeszcze inaczej, jak np. wydrążony do żurku chleb czy kulki chleba, które są elementem potraw, zwłaszcza w kuchniach takich krajów jak Włochy czy Austria. Niezależnie od sposobu podania ma nie tylko smakować, także wyglądać.

Spróbuj tego w domu!
Poniżej dzielimy się kilkoma kanapkowymi pomysłami, które ucieszą Twoje oko i podniebienie

Dla rannych ptaszków
Okrągły kształt pszennych bułeczek możesz urozmaicić, zmieniając je w kanapkowe ptaszki. Przekrój bułki i posmaruj połówki serkiem TARTARE Suszone Pomidory. Połóż plasterek paprykowego salami i udekoruj go plasterkami ogórka oraz połówkami czarnych, wydrylowanych oliwek - żeby stworzyć oczy. Pomiędzy włóż cienkie, podłużne kawałki pomarańczowej lub czerwonej papryki - będą imitowały dzióbek.

Dla zakochanych w smaku
Co łączy smak ostry, słodki i słony? Grzanki z pszennego pieczywa, podane ze zrolowanymi plastrami prosciutto, świeżą figą i kleksem serka twarogowego TARTARE Ziołowy Ogród. Z miłości do gotowania możesz nadać cienkim kromkom pieczywa kształt serca z pomocą najzwyklejszej foremki do ciastek.

Serce do chleba
Ciekawym pomysłem jest także wycięcie kształtu foremką do ciastek, np. serca, w kromce i zapieczenie jej na patelni w formie tosta. Gdy pieczywo lekko stwardnieje pod wpływem temperatury, wlej w otwór surowe jajko (uważając, aby żółtko pozostało oddzielone od białka) i dopraw je według uznania. Pozostaw na patelni do ścięcia białka.

Czytaj również