Przeciwieństwa się przyciągają

zdjęcie

W świecie kulinarnym nie ma rzeczy niemożliwych, dlatego nawet najbardziej niekonwencjonalne kompozycje potrafią zaskoczyć. Połączenia przeciwstawnych smaków znamy między innymi dzięki solonemu karmelowi. Równie znane jest zestawienie cytrusów z miodem lub niepowtarzalna kompozycja słodkiego i pikantnego, np. czekolada z chili lub połączenie słodkich owoców z pieprzem lub imbirem.

Tartare Pikantna Żurawina z Pieprzem to połączenie słodkiej, lekko kwaskowatej żurawiny oraz pieprzu, który nadaje charakteru – wyrazistego i pikantnego. Kompozycja tych dwóch szlachetnych składników, zatopionych w puszystym serku sprawia, że przyjemność płynąca z jedzenia jest jeszcze większa.
 
Żurawina zawsze doskonale komponuje się z różnego rodzaju serami, swoją kwasowością pobudza nasze kubki smakowe. Pieprz natomiast swoją pikantną nutą nadaje jedzeniu głębię smakową. Jest jednak delikatniejszy niż wspomniane wcześniej chili.

Te szlachetne składniki znane są z tradycyjnej polskiej kuchni. Przez lata stosowano je na przykład w przepisach na dania z drobiem, dzisiaj natomiast możemy połączyć tradycję z nowoczesnością i przygotować pierś kurczaka sauté z sosem żurawinowym i smażonymi jabłkami z dodatkiem kolorowego pieprzu. Równie świetnie sprawdzają się w łatwych i szybkich daniach, idealnych na lunch, takich jak egzotyczny kuskus z żurawiną i pomarańczami doprawiany pieprzem.

Przekonaj się, jak przeciwieństwa mogą się przyciągać. Spróbuj Tartare Pikantna Żurawina z Pieprzem i dołącz do grona smakoszy!

Czytaj również