Pieczywo - z czym to się je?

Pieczywo stanowi solidną podstawę piramidy żywienia. Jest składnikiem wielu diet i gości w kuchniach różnych krajów z całego świata. Z czego bierze się popularność pieczywa?

Chleba i igrzysk!
Informacje o chlebie pojawiają się już w najstarszych źródłach historii człowieka - pieczywo od tysięcy lat jest jednym z elementarnych składników naszej diety.

Jego forma, skład i technika produkcji zmieniały się. Od placków wypiekanych w popiele lub na rozgrzanych kamieniach po bochny pieczone na rusztach i blachach. Prawdziwym przełomem w historii piekarnictwa był początek XX wieku, kiedy chleb za sprawą automatycznego procesu krojenia i szczelnym, foliowanym torebkom trafił do masowej produkcji.

Pieczywo jest obecne w różnych kulturach. Pewnie jesteś w stanie wymienić wypieki charakterystyczne dla kuchni włoskiej, francuskiej, indyjskiej, itd.? Z chlebem kojarzona jest także Polska, bo ten rodzaj pieczywa jest popularnym składnikiem naszego codziennego jadłospisu i jednym z towarów eksportowych.

Nie zawsze jest też spożywane w postaci krojonych kanapek. Znajdziemy je jako „talerz”, w którym podaje się zupę (np. żurek), w formie wypiekanych placuszków czy rodzaju knedli zrobionych z czerstwego chleba z dodatkami.

Niech zawsze smakuje
Każdy rodzaj pieczywa zachowuje świeżość przez inny okres. Najkrócej pszenne, które zawiera mniej wody. Żytnie, pieczone na zakwasie, powinno smakować nawet przez tydzień.

Zdaniem specjalistów chleb i bułki najlepiej przechowywać w lnianym worku, który uchroni je przed utratą wilgoci i czerstwieniem. Jednocześnie naturalny materiał umożliwi odprowadzanie wilgoci na zewnątrz, dzięki czemu unikniemy pleśnienia.

Jeśli myślimy o chlebakach, to najlepiej zainwestować w te wykonane z naturalnych materiałów - jak drewno. Pojemnik na chleb nie może być także zbyt szczelny, a my powinniśmy pamiętać o jego regularnym czyszczeniu, żeby ochronić wypiek przed pleśnią. Największym grzechem będzie włożenie ciepłego bochenka do foliowej reklamówki. Chleb szybko straci wtedy na świeżości.

A Tobie z czym najbardziej smakuje pieczywo? Poszukaj ulubieńca w kanapkowych propozycjach.

Czytaj również