Carving, czym to się tnie?

Na zasmakuj.pl wciąż udowadniamy, że carving nie zna granic, a owoce i warzywa mogą posłużyć do wyrzeźbienia zarówno bajkowej sceny jak i pięknych, kwiatowych kompozycji czy zwierząt wyglądających jak żywe. Pomysłów nie brakuje, ale dobrze wiedzieć, jak je zrealizować.

Narzędzie czyni mistrza

Najczęściej używanym narzędziem w carvingu jest nożyk tajski. Niezwykle ostry i jednocześnie elastyczny nóż o wąskiej, zaostrzonej końcówce. Jego kształt pozwala łatwo wyciąć nawet te najbardziej drobne, precyzyjne elementy. Z powodzeniem służy też usuwaniu nadmiaru miąższu z owoców i warzyw.

Klasyczne narzędzie można często z powodzeniem, zwłaszcza na początku przygody z carvingiem, zastąpić małym, kuchennym nożykiem. Ważne jest, aby ostrze było wykonane ze stali nierdzewnej, która w kontakcie z żywnością nie będzie jej utleniała i powodowała zmiany koloru. Przyda się także gumowa lub drewniana rękojeść, dzięki czemu nożyk będzie pewnie leżał nawet w mokrej dłoni. 

Wśród narzędzi carvingowca znajdziemy także różnego rodzaju dłutka, np. z ostrzem w kształcie litery u czy v. Przydadzą się zwłaszcza przy dekoracjach inspirowanych carvingiem tajskim, gdzie mamy sporo drobnych elementów i symetrii. Niektórzy sięgają także po różnego rodzaju wybieraki do usuwania gniazd nasiennych z jabłek czy pomidorów, tak aby cięcie warzywa czy owocu, a następnie jego spożycie, było łatwiejsze. Przydatne będą także obieraki, którymi uzyskamy cienkie serpentyny lub szersze wstążki owocowych i warzywnych skórek. Wreszcie carvingowiec powinien mieć pod ręką także najzwyklejsze wykałaczki lub patyczki do szaszłyków, które mogą służyć bądź to do usuwania drobnych, wyciętych elementów, bądź do łączenia różnych fragmentów rzeźby.

Ale najważniejszym narzędziem pozostaje oczywiście nasza wyobraźnia, bez niej pomysły na fantastyczne wzory nie przyjdą nam do głowy. 

Carving dobrze zacząć

Poniżej przedstawiamy kilka sposobów, jak prawidłowo przygotować produkty do rzeźbienia. Ogólną zasadą jest wybór świeżych, jędrnych i przede wszystkim twardych owoców i warzyw oraz ich dokładne umycie przed przystąpieniem do cięcia.

Papryka
Nacięta skórka papryki odchyli się, jeśli zanurzysz warzywo w zimnej wodzie na ok. kwadrans. Wycinasz szyszkę z papryczki pepperoni? Już wiesz, jak nadać jej większego realizmu.

Cebula
Przed obraniem ze skórki i krojeniem zanurz warzywa w zimnej wodzie. To pozwoli uniknąć podrażnienia oczu w trakcie obróbki cebul i szalotek. 

Marchew
Nie mocz marchwi w wodzie, jeśli masz zamiar ją później kroić. Woda utwardza miąższ warzywa, przez co staje się ono trudniejsze do rzeźbienia. 

Burak
Obrane buraki zanurz w wodzie z dodatkiem soli, to uchroni je przed utratą pięknego koloru. Pamiętaj, że warzywa te lubią ciemnieć, więc w trakcie pracy miej pod ręką spryskiwacz, żeby zwilżać je wodą. 

Ziemniak
Po obraniu czy pokrojeniu ziemniaków zanurz je w wodzie, żeby wypłukać nadmiar soków. Po wycięciu pożądanego kształtu ponownie zamocz je w zimnej wodzie, żeby uniknąć ciemnienia miąższu. 

Melon
Każde warzywo czy owoc powinno zostać dokładnie umyte przed poddaniem go rzeźbieniu, ale przy melonach powinieneś dodatkowo uważać, aby woda nie dostała się do miąższu. Opłukanie wodą wydrążonego środka może spowodować utratę smaku i sprężystości owocu. 

Jabłko
Jabłka lubią ciemnieć, podobnie jak pomidory. Zanurzenie ich w mieszance wody i soku z cytryny pozwoli tego uniknąć.

infografika.jpg

Mamy nadzieję, że zebrana tutaj wiedza wyda owoce w postaci pięknych rzeźb. Powodzenia!

 

 

Czytaj również